Tips voor thuis

Hier vind je tips om samen met je kind te doen. Ik hoop dat het jullie samen zal helpen.

1. Sluit altijd samen de dag af

Voor kinderen is het belangrijk om voor het slapen gaan hun hoofd leeg te maken. Zodat ze zich makkelijker kunnen ontspannen om in slaap te kunnen vallen.  Zeker bij kinderen die de neiging hebben om te piekeren of kinderen die zich veel zorgen maken, is het fijn om samen met een van de ouders te ontspannen voor het slapen gaan. 

Uw kind kan meedenken wat hij of zij fijn vindt tijdens hun bedritueel. Het kan heel fijn zijn om onder een warme douche alle prikkels van de dag van je af te laten glijden. Of om te ontspannen in bad. 

Sommige kinderen hebben baat om de dag van zich af te schrijven of om dit van zich af te tekenen. De tekening is dan een mooi middel om met uw kind in gesprek te gaan (of om het juist te laten, omdat het uit het hoofd, in de tekening is gegaan) Andere kinderen doen dit liever los van het bedritueel, bijvoorbeeld tijdens of na de avondmaaltijd. 

Tijdens de yogalessen hoor ik kinderen zeggen dat ze de geleide kindermeditaties fijn vinden. Dit kunt u als ouders ook. U kunt op Pinterest of bijvoorbeeld op de voorbeeldpagina’s van Relax Kids bij Bol. wat voorbeelden vinden. Een meditatie neemt een kind mee naar een plek in zichzelf, waar ze tot rust komen, en antwoorden op hun vragen kunnen vinden. Hier vinden ze veiligheid en zelfvertrouwen. Meditatie kan helpen om met een andere blik naar hun dagelijks leven te kijken en helpt de kinderen om te ontdekken wie ze zijn. Dit geldt ook voor jou als volwassene ? 

Ga je het proberen? Lees de tekst van de meditatie langzaam voor en neem korte pauzes tussen de zinnen. Kinderen hebben tijd nodig om het verhaal wat je leest voor zich te zien en door de rust krijgen ze tijd om te verwerken. 

Een ander onderdeel van jullie bedritueel zou een (onderlinge) massage kunnen worden. Naast dat masseren ontspannend werkt, is huidcontact belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van mensen.  We worden door massage bewust van ons eigen lichaam, leren onze grenzen af te bakenen (wat vind ik wel en niet fijn en hoe zeg ik dat) Een massage werkt verbindend tussen ouder en kind. Door de stimulering van de huid, gaan de hersenen oxytocine aanmaken. Oxytocine is een hormoon helpt bij ontspannen en verbinding. Oxytocine is de tegenhanger van Adrenaline, het stresshormoon. 

U kunt uw kind masseren en andersom. Een prima “win-win-situatie”! Uw kind ontspant terwijl u masseert. Dan kan over de kleding heen, maar is ook heerlijk ontspannend met bijvoorbeeld een lavendelolie.  Op internet zijn vele kindermassages te vinden, maar volg uw hart en uw gevoel. Als de rollen zijn omgekeerd, kunt u ontspannen terwijl uw kind u masseert. Geniet ervan!

Een ademhalingsoefening kan ook een waardevolle aanvulling tot jullie bedritueel worden. Tijdens de kinderyogalessen neem ik wel eens een schudbol mee. Je kent ze wel van de kerst, zo’n sneeuwbol. Ik schud hem heel hard heen en weer en maak de verwijzing naar het hoofd of het lichaam van de kinderen tijdens een schooldag. Dan zet ik de bol neer en laat de kinderen ontdekken wat rust (stoppen met schudden) met de sneeuw (de prikkels en gedachten) doet. Ze gaan liggen. En het resultaat is dat de kinderen helder kunnen zien waar het (in de schudbol) letterlijk om draait. Door een ademhalingsoefening te doen, keren kinderen tijdens de oefening steeds weer terug bij hun ademhaling. Hun gedachten zullen in het begin harder en vaker om aandacht vragen. Door steeds terug te keren bij de ademhaling, zullen de gedachten zachter en minder frequent worden en helpt het om op deze manier in slaap te vallen. Op internet zijn verschillende voorbeelden te vinden en je raadt het al: het is voor jou als ouder vast ook ontspannend om deze oefeningen met je kind mee te doen. 

Je kunt hier ook materialen voor aanschaffen. Zo heb je emotiekaartjes, je kunt je kind dan vragen om het kaartje te kiezen hoe de dag was. Dat kan een leuke dag zijn, een verdrietige dag. Dit geeft jou aanleiding om vragen te stellen. Wat was er zo leuk vandaag? Of wat was er minder leuk vandaag? Dit soort kaartjes kost geld, u kunt dit natuurlijk ook prima zelf maken. Er zijn ook invulboekjes waarin de kinderen hun dag beoordelen. Daarnaast dus verschillende materialen met kindermeditaties, massage- en ademhalingsoefeningen.

Ik kan me voorstellen dat dit alles bij elkaar een avondvullend ritueel zou kunnen zijn en dat “me-time” in de avond een groot goed is. Kijk samen met je kind wat jullie mogelijkheden zijn. Een vast ritueel kan een kind houvast en dus ontspanning geven, om dat het weet wat het kan verwachten. Ook hier is de kwaliteit van jullie moment samen belangrijker dan de kwantiteit. 

2. Benoem kwaliteiten

Bij volwassenen gaan “lege”complimenten met enige regelmaat het ene oor in het andere oor uit. Of we krijgen een prachtig compliment en wuiven dat met groot gemak weg. Voor een kind werkt dat net zo. Probeer als ouder, als je een compliment geeft, te benoemen welke inspanning jouw kind heeft geleverd om zijn doel te behalen. Dus niet alleen: “wat ben je slim”, maar “ik heb gezien dat je zelf je huiswerk hebt ingepland en hebt gedaan en wat fijn van je dat (mede) hierdoor je toets zo goed is gegaan”.  Of bij jongere kinderen, niet alleen “wat een mooie tekening”, maar bijvoorbeeld: “wat heb je precies ingekleurd, of wat heb je een mooie kleuren gebruikt, wat super dat je hebt doorgezet om de hele kleurplaat af te maken”. Uiteindelijk leer je op deze manier dat kinderen zelf hun inspanning kunnen gaan benoemen en kun je je kind vragen naar zijn kwaliteiten. 

Meer weten?

Neem contact met mij op.

[terug naar boven]