Kinderyoga

beeld-algemeen-stralende-ster-01

De oorsprong van Yoga ligt in India. Het woord Yoga betekent “verbinden”. Hiermee wordt bedoeld het samen laten komen van de mens, onszelf dus, met alles wat bestaat. Het met elkaar verbinden van lichamelijke en geestelijke, mentale en spirituele elementen van het leven.

De houdingen vinden hun oorsprong in de dierenwereld: de Yogi’s observeerden de manier hoe dieren slapen en ontwaken. Dieren strekken hun ledematen en lichaam langzaam en zonder hun lichaam geweld aan te doen. Op deze manier brengen ze hun spieren in harmonie om ervoor te zorgen dat ze alert, sterk en lenig blijven. Veel yogahoudingen hebben daarom dierennamen. De ademhaling speelt een belangrijke rol bij deze bewegingen en houdingen.

Deze uitgangspunten van yoga geven ons handvatten, ook voor onze huidige, haastige maatschappij. Yoga kan op ieder gebied van het leven iets voor je betekenen. Yogabeoefening houdt je geestelijk en lichamelijk gezond in tijden van stress. Door Yoga worden afvalstoffen afgevoerd uit het lichaam en door te ontspannen, ontspant het zenuwstelsel zich en krijgen organen meer zuurstof. Spanningen en blokkades verdwijnen, waardoor emoties de ruimte krijgen.

Elke kinderyoga les gaat over een thema of deugd. Een reis de natuur in, een land, een feest, seizoenen, een prentenboek of bijvoorbeeld een deugd zoals vriendelijkheid, doorzettingsvermogen, assertiviteit of zelfvertrouwen. Tijdens een les is het allerbelangrijkst dat er plezier gemaakt wordt en dat de kinderen bewegen. Een les bestaat uit een warming up, yoga houdingen en adem- en concentratie oefeningen. De kinderen doen deze oefeningen alleen, met zijn tweeën of met de groep. Hierna volgt een visualisatie, ontspannen liggend op een mat, onder een dekentje. Elke les wordt afgesloten met een creatieve oefening. Afwisselend zal de les aangevuld worden met zintuigoefeningen, dans, zang, massage (over de kleding heen) en drama-oefeningen.

Zodra het weer het toe laat, gaan we naar buiten. Kinderen komen tot rust in de natuur en krijgen er energie van. Bij slecht weer nemen we de natuur mee naar binnen. Door de houdingen, die allemaal gebaseerd zijn op een dier, plant of natuurverschijnsel. Zo hebben we de berg, de zonnegroet, de leeuw. Verder werken we met eetbare natuur door te proeven en gebruiken we natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld stenen, schelpen of bloemen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een mandala mee maken.

Deze lessen vinden op plaats op:

woensdagmiddag bij Body and Spirit in Oud-Beijerland

Voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar:   15.15 uur tot 16.15 uur

Voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar: 16.30 uur tot 17.30 uur.

vrijdagmiddag in Ontmoet! in de Bibliotheek van Bergschenhoek.

Voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar:   15.45 uur tot 16.45 uur

Voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar: 17.00 uur tot 18.00 uur.

Neem gerust contact op voor een gratis proefles.

[terug naar boven]